Založ si blog

Predčasné voľby? .. .a či už zase? ?

Na chodbe ÚP som si vypočula zaujímavý rozhovor našich rómskych spoluobčanov na tému predčasné voľby. Bolo zaujímavé sledovať ich nadšenie z nádeje na zmenu vlády a presvedčenie že po predčasných voľbách ,,že bude všetko inak“! Podľa mňa je naivné myslieť si,že odvolaním premiéra alebo ministrov alebo pádom celej vlády sa všetko zmení! Len tak! Aj keď námestia znova zapĺňajú davy ľudí, niektorí dokonca znova štrngajú kľúčmi aby si pripomenuli minulosť. Ktovie, možno si len pripomínajú aké to bolo zbytočné..Aktivisti nás zvolávali na námestia ale len čo sa režim ,,zmenil“ prestali sme byť potrební a o zmenách , ktoré od 89teho prišli, sa s nami nikto nebavil! A úprimne: ani sme sa veľmi nevypytovali, len sme očakávali, že všetko dobré príde samo..

Skutočnosť, že sa od r.89 zmenilo už niekoľko vlád a ani jedna z nich nepriniesla našej krajine viac istôt,slobody a práv by nás mala priviesť aspoň k zamysleniu, prečo je to tak!? Nestačí vyjsť do ulíc a vykrikovať, že chceme novú vládu! Nepomôže násilie a  nie je možné na nový prevrat zneužiť vraždu dvoch mladých ľudí! Stal sa zločin,ktorý  mal byť potrestaný ale nie je predsa prvým zločinom v našej krajine a už vôbec nie prvým nedoriešeným. Už samotná skutočnosť, že takéto veci sa u nás dejú, svedčia o poklese morálnych hodnôt v krajine!

Odvolať vládu,premiéra alebo ministrov by malo zmysel vtedy, keď by boli za svoje skutky postavení pred súd a prijali by zodpovednosť za doterajšiu situáciu v krajine! U nás je módou tváriť sa, že naprávame chyby minulosti ešte z čias druhej svetovej vojny(akoby dnešný občan za to niesol zodpovednosť)ale celkom v pohode prehliadame prítomné chyby,podvody, zločiny! Pretože zákony v našej krajine sú postavené tak aby chránili len určitú skupinu ľudí, ktorým postavenie dalo do rúk moc a možnosť pretvárať minulosť aj prítomnosť podľa svojich potrieb!

Preto si kladiem otázku:,,Čo zmenia predčasné voľby? …ak budú prebiehať podľa doterajších pravidiel??“ Nebolo by správnejšie najskôr zmeniť volebný zákon tak, aby sa do volieb nedostávalo neskutočné množstvo strán za ešte neskutočnejšie povolebné odmeny? To fakt päťmiliónové Slovensko potrebuje 150 poslancov s benefitmi, rozsiahlou kancelárskou štruktúrou a neúmerne vysokými platmi, zatial čo minimálna mzda 480eur! je podľa zamestnávateľov pre firmy takmer likvidačná? Hoci pre zamestnanca je to 18 eur na deň, keby z toho ešte najskôr nemal vyplatiť paušály za bývanie a energie. Cestovné do práce!

Dnes znovu prebieha mocenský boj ale nikto nehovorí, čo treba zmeniť! Finančný systém, sociálny systém..Za rodinu sa robili pochody, interrupcie pohoršujú cirkev rovnako ako politické strany! Ale už nikto nepochoduje za matky ktoré sa starajú o deti, trebárs dvojročné a novonarodené, študovali, pracovali ale keďže medzi pôrodmi nestihli ešte pracovať dostávajú 230 eur len na druhé dieťa a na to prvé 25 eur! Spolu je to 250 eur pre tri osoby čo znamená na mesiac a 31 dní 2,70 eur na jednu a deň!! Úžasné! Prečo? lebo na Slovensku je životné minimum 198 eur čo je 6,40 na deň a má z toho vyjsť raz denne teplá strava,poplatky za ,,prístrešie“ a ošatenie! V zákonoch sa to  nazýva ,,že životné minimum je štátom a spoločensky uznaná čiastka! Je to smutný sociálny systém ale akosi nikto nesľubuje, že ho zmení! A paradoxne ani o to nikto nežiada! Nežiadame o spoluúčasť na rozhodovaní o našej vlastnej existencii a našej krajine dajme tomu pomocou referend a verejných diskusií bez vopred predpísaných otázok..

Ziskuchtivosť, úplatnosť, pokrytectvo sa na Slovensku tak udomácnili, že to už ani neposudzujeme, stávajú sa našou každodennou súčasťou a tak  len posúvame latku morálnych a etických hodnôt stále nižšie..Naše súdnictvo podlieha nastoleným pravidlám a keďže ľudia ,ktorí zákony ustanovujú ich aj v praxi vysvetľujú stávame sa majstrami v prieťahoch, oslobodzovaní zločincov, strate dôkazového materiálu a meníme zákony  na ochranu ,,samých dôležitých ľudí!“Obľúbené právnické výroky sú: skutok sa stal ale nie je trestným činom alebo všetko je v medziach zákona a nedošlo k pochybeniu…

Možno sú predčasné voľby dôležité aj preto, že už o dva roky majú skončiť eurofondy! takže sa treba poponáhľať a ešte si čosi našetriť! Je zaujímavé, že ani do teraz na nič nie sú peniaze a po pozastavení eurofondov bude čo..?? Stavať dialnicu 40 rokov tiež hocikto nedokáže a roky sa dohadovať, aká firma by bola tá najlepšia aby cesty už po dvoch rokoch boli znovu samá diera, na to tiež treba ,,súcich“ a draho platených manažérov?! Na Slovensku je to tak, že na zabitie jedného klinca potrebujeme výberové konanie na toho kto klinec zatlčie, kto a kde kúpi kladivo, kde klinec! a ešte treba vybaviť tú stenu..No trvá to minimálne rok a tie výberové konania stoja veru nemalé peniaze a čas! Keď sa to už konečne podarí schváliť, ten,čo klinec zatlčie,  dostane euro ale ešte mu ho zdania! V krajinách tretieho sveta to trvá 20 minút a stojí 5 eur!

Takže stále si myslím, že predčasné voľby nestačia! Bez zmien zákonov a našej účasti na ich tvorbe sa neprestanú rušiť nemocnice, pohotovosti a nosiť WC papier na oddelenia! Neprestanú byť pacienti rukojemníkmi poisťovní a lekári úradníci! Neprestanú byť učitelia a vzdelanie okrajovou záležitosťou! Neprestanú byť občania lacnou pracovnou silou a na pokraji záujmu štátu alebo číslom na ÚP! Ak niečo chceme tak sa usilujme o zmeny v zákonoch, systéme, v myslení! a trvajme na tom! Nie je možné aby sme boli len nahnaní k volebným urnám a viac sa nezaujímali čo sa deje! Toto je naša krajina! naša pôda a všetci sme rovnako zodpovední za jej chod aj za našu vlastnú existenciu a budúcnosť našich detí!

Zákony ustanovujú ľudia a ľudia ich môžu aj zmeniť! Trvajme na tom aby boli jednoznačné, priame a aby sa nedali zneužiť! Aby platili pre každého rovnako! Možno môj článok  vyznieva utopisticky ale je to všetko o ľuďoch.Tých čo zneužívajú moc a postavenie, tých ktorí sa priživujú alebo tých čo nerobia nič! Alebo tých čo tvoria zákony a budujú hodnoty!

 

Právomoc. .či , ,svojmoc, ,. ..

25.04.2023

Podľa Wikipédie je právomoc ,,súhrn oprávnení a povinností,ktoré zákon priznáva danému orgánu na výkon jeho činnosti,, .Nepíše sa tam, že by akýkoľvek orgán mal neobmedzenú moc rozhodovať a neniesť zodpovednosť za výklad zákona, jeho zneužitie alebo ignorovanie povinností! Nemôže byť dobrý zákon, ktorý by ,,orgánom,, dovoľoval rozhodovať o chode krajiny [...]

Tak to vidím JA. ..

17.05.2022

Tohoročná jar je naozaj krásna! Voňavo všetko rozkvitlo a zazelenalo sa sviežosťou…Až sa z toho jednému zatočí hlava.. akoby nám príroda chcela vykompenzovať dvojročné covidové šialenstvo.. Nie som si istá, či naozaj pominulo alebo ho len pozastavili, aby ,,zodpovední,,nemuseli prijať zodpovednosť za nekontrolovateľnosť ,,prichádzajúcich. No kto vie? Smola je, že [...]

Hoax, paradox alebo len nezmyselné hospodárenie. .. .? ??

08.04.2022

Počas deväťdesiatych rokov sa rozdelilo Československo, pretože nás trápil ,,pražský,, centralizmus! To sa nám síce splnilo ale naplniť túžbu po nezávislosti sa nijako nepodarilo. A čo sa týka centralizmu, ten sa zdvojnásobil. Jeden je v Bruseli a druhý v Bratislave. Ťažko povedať , ktorý je horší…Ale asi ten Bratislavský, pretože je náš [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo mláďa medveďa hnedého

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 40445x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie