Založ si blog

Tak to vidím JA. ..

Tohoročná jar je naozaj krásna! Voňavo všetko rozkvitlo a zazelenalo sa sviežosťou…Až sa z toho jednému zatočí hlava.. akoby nám príroda chcela vykompenzovať dvojročné covidové šialenstvo.. Nie som si istá, či naozaj pominulo alebo ho len pozastavili, aby ,,zodpovední,,nemuseli prijať zodpovednosť za nekontrolovateľnosť ,,prichádzajúcich. No kto vie? Smola je, že jedno možno odložené šialenstvo nahradili minimálne ďalšie dve! Jedno je rozvrat v našej krajine a druhé vojna na Ukrajine! Spoločné majú to, že na obe šialenstvá doplácame my, obyčajní občania Slovenskej republiky.

Nedávno sa mi znova dostala do rúk definícia DEMOKRACIE.Demokracia je forma politického zriadenia ,ktorá umožňuje všetkým plnoprávnym občanom účasť na správe a riadení štátu.Demokracia chráni dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd ,zahŕňa informovanosť občanov. V demokracii je smerodajné dodržiavanie zákonov v prospech občanov, rešpekt politikov ku zákonom. A ak ide politikom len o svoje blaho a upevnenie moci ide o DESPOLITIKU!

Nie som si istá, či sa dnes ešte niekomu zdá, že žijeme v demokracii? Dnes keď už politici rozhodujú o nás ako o bábkach!  Pred 89 som patrila do robotníckej triedy! Ale mohli sme sa normálne vzdelávať, pracovať, rešpektovať sa navzájom, slobodne chodiť vonku a športovať, a naše deti vyrastali na slovenských rozprávkach.. Vzdali sme sa toho! Dobrovolne ako stovky ´dalších kvalitných vecí. Kedysi ako dieťa som veľmi vážne ochorela. potrebovala som liečebňu v Tatrách ale moji rodičia nemali auto. Postavili síce dom, dali nám vzdelanie a tak na auto akosi nezostávalo.. A môj ošetrujúci lekár sa mojej mame ponúkol, že ma tam odvezie na svojom ..Strávila som v liečebni rok ale do dnes na starostlivosť o všetky tie choré deti a prístup lekárov a sestričiek veľmi rada spomínam. Lebo na čosi také sa už môže len spomínať! Nielenže už ozdravovne neexistujú, lebo pre niekoho po 89 neboli dôležité! Pomaly neexistujú už ani ochotní lekári.Nielenže sa stali predĺženou rukou poisťovní a úradníkmi v jednom ale dnes nie je pre chorého samozrejmosťou očakávať lekárske vyšetrenie. Počas dvoch rokov nás presvedčili, že nás celkom kľudne lekár vyšetrí cez telefón alebo prostredníctvom sestričky na ulici. Alebo najlepšie je ,so smrteľnou chorobou za akú koronu vyhlasovali je najlepšie zostať za zatvorenými dverami a bez liekov.. Tento protiklad sme prežili na vlastnej koži ale zase naučilo nás to spoliehať sa sami na seba..Horším vírusom je podľa mňa to, čo sa v našej krajine deje! Už 30 rokov politici posúvajú hranice svojej moci a uberajú nám práva a slobody! Slobodne sa rozhodnúť, žiť a konať zodpovedne voči vlastným životom, nie voči ich prianiam! Zhrozila som sa, ako ďaleko sú ochotní zájsť, keď si uzurpujú právo rozhodovať už aj o tom, komu dáme vence a vyjadríme vďaku za niečo a niekomu, kto tu bol a kto za našu aj tú ich slobodu dal život! Dokonca nám v tom mali zabrániť ozbrojenci!

Ale na druhej strane…neviem, či ma teraz bloknete  máme sláviť, obdivovať a uctievať ukrajinského ,,bossa,,, ktorý viac ako svojich občanov miluje popularitu a svoje miliardy! Skôr ako ma zastavíte podotýkam, že moje korene sú na Ukrajine a že som tam strávila nejaký čas. Ale k pokrytectvu, ku ktorému sme sa na podnet USA zapredali , k tomu sa určite nepridám! Niekedy to vidím tak, že mnohí sú tak znudení životom a keď už nemôžu bojovať  proti neočkovaným, tak sú pripravení bojovať za blaho  inej krajiny o ktorej donedávna ani netušili, že existuje! No možno tie letenky, čo si naši politici zakúpili majú slúžiť na odlet na Ukrajinu, kde sa postavia za Zelenského. My už nie sme pre nich dôležití a ani neviem, čo by sa na Slovensku dalo ešte zbabrať.  Americký prezident je už starý, ten by tam bol na nič! Ale zato naša vláda je mladá, plná energie a zasvetená mieru na planéte a ak sa jej už minuli zbrane ponúknu aspoň svoje služby! Možno…

Aj podľa mňa je vojna všeobecné zlo, ktoré je dielom politikov na ktoré doplácajú národy. Jednostranné informácie šíriace sa z médií, nemajú nič spoločné so skutočnosťou, ako a prečo sa stal z komika prezident takej bohatej a zaujímavej krajiny ako Ukrajina! Čo už bolo lepšie ako získať nad ňou moc a blízkosť k Ruským hranciam prostredníctvom nastrčenej postavičky! Ak to Amerika nedovolila Rusom na Cube, bolo to správne, ako vlastne všetko, čo Amerika robí ale ak podobne reagoval Ruský prezident, to už fér nebolo..Neviem síce prečo ale nebolo..Som presvedčená, že vojne by sa diplomatickými cestami a pomenovaním pravdy zabrániť dalo. Ale nikto sa nezaujímal o ľudí v Dombase a o porušovanie dohôd. Pravda je len to, čo hovorí Zelenskí!

Vojna je zlo vytvorené politikmi a mali by za to niesť zodpovednosť! Nestačí len niekoho odsúdiť a nehovoriť o dôvodoch, nestačí len sankciovať ale aj prijať zodpovednosť čo bude ďalej s ostatnými občanmi, s celou krajinou!

Ďalší paradox, ktorý táto ,,zvláštna,,vojna so sebou nesie, sú samotní ,,utečenci,,. .Hoci o mužoch by sa dalo skôr hovoriť ako o dezertéroch. No ale ich prezident neprišiel riešiť ich dezerciu, ani sa poďakovať za pomoc jeho občanom, ale naopak prišiel sa sťažovať, že mu málo dávame..Neviem ako sa toto dá pomenovať, ale keď sme sa už znížili ku Gaissenovcom tak na tom sa radšej nebudem zamýšľať. Ale k tomu paradoxu: zatiaľ čo utečenci nakupujú autá , mnohí dovolenkujú  zadarmo v drahých hoteloch, nakupujú a nárokujú si na starostlivosť, peniaze a full servis( nevravím, že úplne všetci), bez kúska vďaky, úcty či zodpovednosti ku krajine a občanom, ktorí ich prijali, tak na vlastných občanov naša vláda uvalí,,sankcie,, bezbrehého zdražovania a znásobovania energetickej nestability! Sme ako blcha, ktorá si myslí, že vycicia veľkého obra..A čo sa s takou nenásytnou blchou stane….?

Možno moje slová sú dávno otrepané, ale vrátim sa späť k významu demokracie. Demokracia je forma politického zriadenia, ktorá umožňuje všetkým plnoprávnym občanom účasť na správe a riadení štátu! Mám neodbytný pocit, že od chvíle, nech to už bolo s revolúciou akokoľvek, od okamihu, keď sme vyprázdnili námestia, prestali sme sa o účasť na dianí v krajine zaujímať! Z pohodlnosti? Zo zvyku? Zo slepej dôvery, že naraz už bude všetko lepšie???Tak to nefunguje! Ak naša krajina do 89 bola funkčná a prosperujúca, nebolo to kvôli vláde ale vďaka spoločnej práci a starostlivosti o krajinu!!! To naša ľahostajnosť ju dovolila takto zmeniť, o toľko dobrých a existenciu zabezpečujúcich vecí a podnikov sme prišli, prestali sme preferovať kvalitu, zamorili sme si pôdu a každodenné čerstvé mlieko v sklenných fľaškách sme vymenili za trvanlivé, ktoré sa polroka nepokazí..Namiesto nezávislosti o ktorej sa na námestiach toľko hovorilo, keď sme sa mali odtrhnúť od Čechov, sme si vybudovali závislosť na Amerike a EÚ. Ale čo je horšie na požiadanie znižujeme hodnotovú latku, význam vzdelania a rešpektu mládeže k starším, k rodičom, k sebe…k učiteľom..A prestávame vďaka médiám, televízii a svojpráviu politikov používať zdravý sedliacky rozum, ktorý nám nadelila príroda či vesmír či Boh a ktorý patrí len nám a len my nesieme zodpovednosť za to, ako premýšľame a ako konáme!!

Právomoc. .či , ,svojmoc, ,. ..

25.04.2023

Podľa Wikipédie je právomoc ,,súhrn oprávnení a povinností,ktoré zákon priznáva danému orgánu na výkon jeho činnosti,, .Nepíše sa tam, že by akýkoľvek orgán mal neobmedzenú moc rozhodovať a neniesť zodpovednosť za výklad zákona, jeho zneužitie alebo ignorovanie povinností! Nemôže byť dobrý zákon, ktorý by ,,orgánom,, dovoľoval rozhodovať o chode krajiny [...]

Hoax, paradox alebo len nezmyselné hospodárenie. .. .? ??

08.04.2022

Počas deväťdesiatych rokov sa rozdelilo Československo, pretože nás trápil ,,pražský,, centralizmus! To sa nám síce splnilo ale naplniť túžbu po nezávislosti sa nijako nepodarilo. A čo sa týka centralizmu, ten sa zdvojnásobil. Jeden je v Bruseli a druhý v Bratislave. Ťažko povedať , ktorý je horší…Ale asi ten Bratislavský, pretože je náš [...]

Satisfakcia. .. .

19.12.2021

Na frekventovanej sociálnej sieti sa istý mediálne známy muž vyjadril na konto dnes toľko odsudzovaných ,,antivaxerov,, a označil ich za SVINE, ktoré by si mali za ošetrenie platiť! Na jednej strane sa naši politici vyhrážajú všetkým tým ľuďom, ktorý nezdieľajú ich názor, dokonca chcú trestať za nesúhlas a obviňovanie a na druhej strane smú politici či verejne známe [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 40397x
Priemerná čítanosť článkov: 2126x

Autor blogu

Kategórie