Založ si blog

Extrémizmus alebo , ,prečo zem nespieva“.

Dennodenne počúvam z médii o nebezpečenstve rozširujúceho sa extrémizmu na Slovensku, o tom ako by sme sa mali zamyslieť nad vojnovou minulosťou a jej následkami.Nemali by sme zabúdať..Ja som vojnu nezažila, moji rodičia áno ale neraz som sa v detstve budila vystrašená zo sna, v ktorom nás obkľúčili delá a tanky a ohlušujúce bombardovanie..Pre mňa to bol strašidelný sen..

Dnes som o mnoho staršia a môj život prešiel mnohými úskaliami a politickými zriadeniami aby vo mne znova evokoval  strach z detstva..

Nedávno sa jeden poslanec(nepostrehla som kto to povedal) vyjadril v zápale úprimnosti na otázku extrémizmu a skutočnosti, že sa vraj k nemu hlási čoraz viac ľudí, že ľuďom nejde o extrémistické hnutie Kotlebovcov ale o to, že je to strana, ktorá počúva ich požiadavky. Teda naše..( alebo sa tak aspoň tvária)..Je to poriadne pritiahnuté za vlasy ale zamyslela som sa nad tým.

Až tak, že som si najskôr vyhľadala čo znamená demokracia. je podivuhodné ako sa definícia demokracie v slovníkoch od revolúcie posúvala a prispôsobovala okolnostiam:

  1. Demokraciou rozumieme vládu, ktorú uskutočňuje ľud ako celok, skôr než vládu akejkoľvek časti ľudu, triedy či určitých záujmových kruhov..
  2. V 89..demokracia je nesmierne zložitá, čo je do istej miery dané problémami, ktoré sú spojené s pochopením, kto je ľud a ktoré skutky vlády je možné pripísať skôr jemu než vládnucím skupinám alebo určitým záujmom.(Slovník politického myšlení r.89)
  3. R.1995 demokracia je politického a spoločenského usporiadania ,kde každý jedinec je pánom svojho osudu a spoločenstva v ktorom sloboda jedného človeka končí tam, kde začína sloboda druhého človeka..(slovník ekonómie a soc.vied 1995)-(tu som pochopila ako moja sloboda mohla skončiť tam, kde začala sloboda rozhodovania exekútora, ktorý ma na 29 mesiacov pripravil o všetko!)

Zaujala ma aj definícia extrémizmu: Extrémizmus je nadštandardné správanie príp.ideológie, ktoré sa významným spôsobom odlišujú od všeobecne akceptovaných stanov. Je mu pripisované popieranie či porušenie etických, právnych alebo iných významných spoločenských štandardov..

Od 89 roku sa Ústava SR a práva občanov popreli a porušili nespočetne krát. Svedčia o tom denodenné udalosti, medializované aj nemedializované skutočnosti a udalosti väčšiny obyvateľstva, s ktorými sa stretávajú v zamestnaní, pri strate zamesnania, na úradoch, v zdravotníctve, v doprave. Pri nastavenom sociálnom systéme! A latka hodnôt neustále klesá, zatial čo pokrytectvo a tvrdý biznis neustále stúpajú.

Nedávno vietor niekde na východe rozfúkal skládku a plasty a plastové obaly doslova zamorili krajinu! Musela som sa zasmiať hoci so slzami v očiach,pri myšlienke ako naša vláda a aj vlády EÚ sa tvária a podpisujú rôzne zmluvy a dohody o ochrane životného prostredia. Bezmocne som rozhodila rukami a len tak do vetra som vyslovila otázku: Čo nám bráni prestať s výrobou plastu a opäť ju nahradiť papierovými a plátanými taškami a vrecúškami? Nápoje z plasových fliaš, ktoré mimochodom pri určitej teplote do nápoja uvolňuju toxíny znova neprieliať do skla? Pokrytectvo, za ktorým sa skrýva ťažký biznis?! A zisky určitých skupín!

Nezachránime našu krajinu vykecávaním! Táraním o tom,ako sa ideme podobať Švajčiarsku! a doviesť našu krajinu do dopravného kolapsu! A popritom nedokážeme zaplátať na ceste jedinú jamu bez predraženia a predlhého času, ktorý je potrebný na to, aby sme zistili, kto je za jamu zodpovedný, výberové konanie, kto ju má zasypať a kto má upratať neporiadok! Paradox je, že ak sa tá jama znova prepadne, niet vinníka, ktorý je za to zodpovený a niet zákon, ktorý mu tú zodpovednosť prikáže! Čosi ako naši developeri a fušerské firmy! Celkom v pohode môžu odfláknuť svoju prácu, vyinkasovať peniaze a zmiznúť! Nikto ich nestíha za fušersky odvedenú prácu a škodové následky si musí občan hradiť a riešiť znova sám, ale milostivo je mu dovolené vymáhať peniaze súdnou cestou! Pýtam sa, čo bráni vziať takým firmám licenciu,vyradiť ich z OR a dať tak priestor firmám ktoré by nášmu trhu a krajine robili dobré meno??

Nedávno sa mi posťažoval jeden živnostník..poctivo odpracoval svoju prácu ale firma,ktorá ho najala mu dlží na faktúrach tisíce eur! Má tri deti, odvody nemá z čoho zaplatiť a má problémy s ramenom,neošetrili ho, lebo mešká s platbou do zdravotnej poisťovne. Neošetrili ho lebo vraj nie je akútny prípad. V čakárni sedelo niekoľko rómskych spoluobčanov, ktorí síce nikdy poriadne nerobili ale chodia na ÚP a odvody za nich platí štát! Tí si ošetrenie zaslúžili!

Zatial čo štát ťahá gaštany z ohňa za veľké firmy, živnostníkov a robotníkov sa nikto nepýta, prečo nemajú to či ono vyplatené! Uvalia na nich ďalšie úroky a penále z omeškania a vybavené!

Ak občan žiada o pomoc v hmotnej núdzi alebo mamička o rodičovský príspevok a býva v dome, či nedajbože vlastní staré auto, má smolu! Z tých 200 eur jej odpočítajú percentá z hodnoty majetku, ktorý mimochodom dávno preplatila štátu na úrokoch za úver a na pomoc v hmotnej núdzi zabudnite!

-Suma 198 eur je vraj spoločensky uznaná čiastka,pomoc občanovi, ktorá má pokryť raz denne teplú stravu, najnutnejšie ošatenie a náklady na ,,prístrešie!“ nie na dom, nie byt..prístrešie..Túto sumu uznalo ,,spoločenstvo“, ktoré si ako prvé odsúhlasilo niekoľkotisícové platy! Zrejme pridobre vedeli, že si to treba rozdeliť po vyplatení všetkých možných paušálov na 31 dní. No už zabudli, že toto isté musia urobiť ľudia z minimálnej mzdy 480 eur! A to aj v prípade ak jeden z manželov nepracuje a nepoberá nič!

Je nepopierateľné ako veľmi chráni naša vláda súkromné sektory. Zdravotníctvo je toho smutným príkladom..Spomínam si ako bolo kedysi československé zdravotníctvo vyhlasované oprávnene za špičku! Aj dnes je síce vyhlásené ale za špičku úplatkov! Pretože za úplatok považujem aj sumu, ktorú musím zaplatiť ak nechcem čakať na ošetrenie týždne, ak chcem infúzie, injekcie..Dnes lekár 5 min. vyšetruje a 15 min. píše a zdôvodňuje poisťovni svoj úkon! Musí predsa chrániť jej imanie…mimochodom to imanie, ktoré tam každým mesiacom sypú občania! Dnes nestačí byť chorý, na vozíku alebo pripútaný na lôžko! Dnes je dôležitejší papier a to, čo doň kto napíše! A hlavne je najdôležitejšie chrániť ,,majetok a zisky“ poisťovní. To, že vozičkári nemajú nárok na bezbarierové prístupy,kvalitnejšie vozíky, chorí a inak postihnutí nemajú nárok(ak si to nezaplatia) na kvalitnejšie zdravotnícke pomôcky, ktorými sa trh pýši,na kúpeľnú liečbu a adekvátnu lekársku starostlivosť, je dôsledkom aj toho, že sa rapídne v rámci šetrenia znížil aj počet lekárov a celkovo zo zdravotníckeho personálu sa stávajú monumenty úradníkov, ktorí sú tu hlavne preto, aby plnili potreby poisťovní a nie pacientov!!

Je toho strašne veľa o čom by sa dalo písať, skôr však by sme mali o tom hovoriť! mali by sme viac dbať na neustále sa znižujúcu latku hodnôt,,,bolí z toho chrbát!! A môžu z toho zostať trvalé následky!

A čo sa týka toho extrémizmu, tak každý rozumný občan musí uznať, že tu extrémizmus je, a že je hrozbou! Ale nie ten Kotlebovský ale skutočný,demokratický, politický, sociálny…

Právomoc. .či , ,svojmoc, ,. ..

25.04.2023

Podľa Wikipédie je právomoc ,,súhrn oprávnení a povinností,ktoré zákon priznáva danému orgánu na výkon jeho činnosti,, .Nepíše sa tam, že by akýkoľvek orgán mal neobmedzenú moc rozhodovať a neniesť zodpovednosť za výklad zákona, jeho zneužitie alebo ignorovanie povinností! Nemôže byť dobrý zákon, ktorý by ,,orgánom,, dovoľoval rozhodovať o chode krajiny [...]

Tak to vidím JA. ..

17.05.2022

Tohoročná jar je naozaj krásna! Voňavo všetko rozkvitlo a zazelenalo sa sviežosťou…Až sa z toho jednému zatočí hlava.. akoby nám príroda chcela vykompenzovať dvojročné covidové šialenstvo.. Nie som si istá, či naozaj pominulo alebo ho len pozastavili, aby ,,zodpovední,,nemuseli prijať zodpovednosť za nekontrolovateľnosť ,,prichádzajúcich. No kto vie? Smola je, že [...]

Hoax, paradox alebo len nezmyselné hospodárenie. .. .? ??

08.04.2022

Počas deväťdesiatych rokov sa rozdelilo Československo, pretože nás trápil ,,pražský,, centralizmus! To sa nám síce splnilo ale naplniť túžbu po nezávislosti sa nijako nepodarilo. A čo sa týka centralizmu, ten sa zdvojnásobil. Jeden je v Bruseli a druhý v Bratislave. Ťažko povedať , ktorý je horší…Ale asi ten Bratislavský, pretože je náš [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 40390x
Priemerná čítanosť článkov: 2126x

Autor blogu

Kategórie