Založ si blog

Boli sme tam-moje postrehy

Zúčastniť sa na protestoch v Bratislave znamenalo pre mňa nie len zaujať postoj k zaobchádzaniu k ľudským právam, slobode a k manipulovaniu nášho myslenia ale aj nostalgické pripomenutie si novembrových protestov z 89 roku. Mala som vtedy 26 rokov, dve malé deti, rozostavaný dom.Patrila som do robotníckej triedy  a dúfala som ako vtedy milióny občanov z bývalého Československa, že zriadenie v spoločnosti sa zmení tak, že sloboda slova a pohybu rovnako ako zákony a právo na prácu a lepší existenčný život, morálka, etika, spravodlivosť a úcta k občanom sa stanú súčasťou našich životov.Zároveň zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia pri budovaní obnovujúcej sa krajiny ponesú všetci rovnako bez rozdielu postavenia, straníckej príslušnosti, farby pleti alebo náboženstva.

Do Bratislavy sme cestovali vlakom. Sprevádzali nás desiatky policajtov, kontrolovali nás, pýtali sa, kde cestujeme ale aj keď to bolo nepríjemné, nevyskytli sa žiadne incidenty. Počas cesty nás sprevádzali správy, že sa uzatvárajú cesty a do Bratislavy sa nepúšťajú autobusy s cestujúcimi na protest. Boli to správy, neviem či to bola pravda ale nikde sme neskôr žiadne stanovište autobusov nevideli.Bratislava hlavná stanica bola tiež plná policajtov, tí vraj čakali na futbalových fanúšikov.Ako to už pri zápasoch býva aj na stanici občas bolo počuť pokrikovanie čakajúcich mladých ľudí. Zástupy ľudí, ktorým išlo o protest sa pohli smerom k úradu vlády. Tam sa ľudia zhromažďovali pri zátarasoch, za ktorými stáli desiatky ťažkoodencov. Nebolo to fér voči nám, že sa nemohli stavať tribúny a ozvučenie. Ľudia evidentne očakávali konštruktívny prejav vládnych činiteľov ale tí sa pred úradom vlády odmietli ukázať a neboli tam ani neskôr, keď sme sa tam vrátili. Spievali sa piesne, mávali vlajky, vyvolávali sa heslá. Na Hodžovom námestí sa zhromaždilo desaťtisíce občanov všetkých vekových kategórií. To či si tam a ako prihrievali svoju polievočku niektorí politici nevieme, pretože ani tu nebolo žiadne ozvučenie a táto skutočnosť väčšinu ľudí ani nezaujímala. Prišli sme do ulíc preto, že pod ,,rúškom rúšok,,sa manipuluje s našimi životmi,pokrytectvo a klamstvá prekračujú mravné, právne aj zákonné hranice. To nie je len pre dnešnú epidémiu ale preto, že tí čo nám udeľujú dôchodky, mzdu, materské a rodičovské príspevky, nech najskôr odpočítajú z tejto sumy čiastku ktorú si štát spätne vezme na paušálnych poplatkoch a zvyšok rozpočítajú na 31 dní v mesiaci. A potom nech ekonómovia rozprávajú o životnej úrovni a politici sa pohoršujú  na protestujúcich občanov. Napriek tomu, že ľudia prichádzajú o prácu minister práce s úsmevom na tvári rozpráva pred kamerami o stabilite v krajine a poklesu nezamestnanosti. Mohol nám to na námestí vysvetliť. mladým rodinám,študentom, dôchodcom…kde až chcú zájsť v kamuflovaní situácie na Slovensku.

Rozprávali sme sa s psychologičkou,ktorá prišla na protest preto, lebo ľudia v chaose nezmyselných vyhlásení, zákazov a obmedzovania čoraz viac prepadávajú strachu a panike. Strach je na slovensku vyvolávaný umelo, len aby si ľudia nevšímali čo sa okolo deje. Skutočnosť, že ľudia prestali alebo obmedzili návštevy u lekárov,lekári ordinujú cez telefón alebo vôbec vedie k ďalšej katastrofe. Je zaujímavé prečo najviac strachu a paniky šíria ľudia z premierovho okolia.Sú to síce diplomovaní jedinci ale diplomy pochádzajú akoby náhodou z jednej a tej istej univerzity.Prečo o úmrtiach a skutočne chorých neinformujú jednotlivé nemocnice z celého Slovenska ale len ministerstvo.A kde sa podeli ostatné choroby a úmrtia ?.Títo ľudia nie sú dôležití?? Aj pre tieto otázky sme na námestie prišli. Obviňovali nás pre rúška ale kedysi sme sa učili, že máme dýchať nosom a vydychovať ústami. Dnes nám to nečisté čo vydychujeme koluje v rúškach a všetky tie bacily dostávame späť do tela. Nikto ešte nevysvetlil, prečo sú pozitívni vlastne zdraví, vírus zmizne sám od seba počas karantény.Prečo o tom nerozprávajú lekári z celej Európy, prečo nevysvetlia kde sa podeli všetky iné respiračné choroby a chripka. Rakovina pľúc, na ktorú umrel aj môj otec a či tu nikdy pre pandémiou neboli pľúcne ventilácie a tragické pľúcne prípady.Všetko zmizlo a je tu len Corona! so svojimi obmedzaniami, strachom z toho, že väčšina malých firiem skrachuje a na svete zostanú bezkonkurenčné veľké firmy s lacnou pracovnou silou. Aj o tom sme sa v skupinách bavili pred parlamentom, o tom že po revolúcii sa naučili mladí nerobiť a dnes už nemusia chodiť ani do školy. Že vyjadriť názor a nesúhlas začína byť rovnako nebezpečné ako pred rokom 89.

Neľutujem, že som na proteste bola ale znovu som si uvedomila, aké ľahké je pretvárať pravdu, keď sú ľudia rukojemníkmi strachu.

Cestou na hlavnú stanicu bola už Bratislava pokojná a relatívne tichá. Verím tomu, že na tom,že na nás nepoužili vodné delá mala aj zásluhu naša pani prezidentka. Je na jej škodu, že sa neodhodlala vyjsť aj keď pred nespokojný dav a neprehovorila k nám aj z poza zátarasov a pri ochrane ťažkoodencov. Vo vlaku cestou domou sme zistili, že už nemáme ministra obrany , lebo človek ,ktorý sa neštítil uraziť ľudí ktorí budovali túto krajinu vtedy, keď on len poberal výhody ,už nikdy pre nás nemôže byť vo vedení štátu. Podľa zákona má krajinu chrániť a nie ju znevažovať.Nehanbí  sa urážať občanov a popritom žiť z peňazí všetkých tých čo na protest prišli a on ich beztrestne označil najhanebnejšie ako mohol. Človek ktorý sa nedostal do vlády preto, že by ho zvolila väčšina voličov ale preto, že máme nezmyselný volebný zákon ,ktorý umožňuje aj bezcharakterným dostať sa na základe dohôd k moci.  Vystáva otázka-na čo sú nám voľby????

Právomoc. .či , ,svojmoc, ,. ..

25.04.2023

Podľa Wikipédie je právomoc ,,súhrn oprávnení a povinností,ktoré zákon priznáva danému orgánu na výkon jeho činnosti,, .Nepíše sa tam, že by akýkoľvek orgán mal neobmedzenú moc rozhodovať a neniesť zodpovednosť za výklad zákona, jeho zneužitie alebo ignorovanie povinností! Nemôže byť dobrý zákon, ktorý by ,,orgánom,, dovoľoval rozhodovať o chode krajiny [...]

Tak to vidím JA. ..

17.05.2022

Tohoročná jar je naozaj krásna! Voňavo všetko rozkvitlo a zazelenalo sa sviežosťou…Až sa z toho jednému zatočí hlava.. akoby nám príroda chcela vykompenzovať dvojročné covidové šialenstvo.. Nie som si istá, či naozaj pominulo alebo ho len pozastavili, aby ,,zodpovední,,nemuseli prijať zodpovednosť za nekontrolovateľnosť ,,prichádzajúcich. No kto vie? Smola je, že [...]

Hoax, paradox alebo len nezmyselné hospodárenie. .. .? ??

08.04.2022

Počas deväťdesiatych rokov sa rozdelilo Československo, pretože nás trápil ,,pražský,, centralizmus! To sa nám síce splnilo ale naplniť túžbu po nezávislosti sa nijako nepodarilo. A čo sa týka centralizmu, ten sa zdvojnásobil. Jeden je v Bruseli a druhý v Bratislave. Ťažko povedať , ktorý je horší…Ale asi ten Bratislavský, pretože je náš [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 40392x
Priemerná čítanosť článkov: 2126x

Autor blogu

Kategórie