Založ si blog

Tajomstvo života. .. .

V pradávnych časoch, keď ešte ľudia verili na početnosť bohov, ktorí mali podelené povinnosti nad svetom ich raz najmocnejší boh Zeus povolal na stretnutie na Olymp(horský masív v Grécku). Zrejme sa mu znepáčilo správanie ľudí a tak sa rozhodol zvolať všetkých ostatných bohov aby mu pomohli pred ľuďmi ukryť Tajomstvo života. Bohovia boli síce plní fantázie a prichádzali z rôznymi radami ako napr. Poseidon ho chcel uložiť hlboko na dno oceánov ale bohyňa múdrosti Aténa nesúhlasila, lebo verila, že ľudia napokon tie hĺbky prekonajú a ukrývané Tajomstvo objavia. Iný boh Apolón navrhoval aby ho ukryli niekde vysoko medzi hviezdy ale bohyňa múdrosti zase nesúhlasila,bola presvedčená, že ľudia vďaka svojej zvedavosti prekonajú aj tie výšky a dostanú sa k hviezdam. Pravdepodobne nesúhlasila so žiadnym návrhom a tak sa nakoniec nahnevaný Zeus opýtal jej: ,,Ak si taká múdra, tak sama navrhni bezpečné miesto, kde by tajomstvo života zotrvalo ukryté najdlhšie! “ Bohyňa múdrosti sa zamyslela a povedala: Ukryme ho do ľudí, pretože ak ho budú hľadať všade na svete, v hlbinách čí výškach, nebudú ho hľadať samy v sebe…A boh Zeus jej návrh uznal a súhlasil..

Tento príbeh sa mi dostal do rúk už veľmi dávno a neraz mi vyplnil voľný čas napríklad pri čakaní v rade alebo na autobus hľadaním odpovede. Čo je alebo čo môže byť tým tajomstvom života? Rôzne situácie ma viedli k rôznym odpovediam. Je to naša myseľ? Neustále vytvára neskutočné veci,vedie nás rozmanitými cestami..Naše srdce? neraz nám napovie tú správnu cestu a je to to posledné čo nás udržuje pri živote..

Potom sa mi priplietol do rúk iný článok. Písalo sa v ňom o tragédiách vojny a niekto sa v zúfalstve opýtal, prečo Boh dopustil takéto krivdy na svete! A odpoveď znela: Boh nedopúšťa krivdy ale z lásky k nám nám venoval možnosť voľby…možnosť prijímať rozhodnutia..

Vlastné životy, hodnoty , úspešnosť krajiny, jej zdokonaľovanie a aj zlepšenie sveta môžme dosiahnuť len prácou. Poctivou a zmysluplnou prácou a  vlastným myslením. Srdce nám ukazuje to čo je najsprávnejšie ale je len na nás čo si vyberáme a aké rozhodnutia urobíme!  Môžme cítiť vinu za to, že vlastnou ľahostajnosťou sme si zničili väčšinu hodnôt v krajine, dovolili sme pozatvárať továrne, prevádzky bez akejkoľvek snahy o ich udržanie, hoci mali vo svete meno, zbavili sme sa strategických oblastí, ktoré nám zaručovali nezávislosť, zapredávame našu pôdu a lesy, dovolíme siahať na vodu, naše polia obsievame repkou a budujeme si potravinovú závislosť na iných krajinách.

Zodpovednosť je ale to, prečo sa rozhodujeme práve teraz!  Pomaly krok za krokom sme sa naučili vzdávať štátnej identity a samostatnosti a dnes vlastne už rok sa vzdávame tej ľudskej a občianskej..Stačí,keď sa zastavíme a budeme premýšľať!

Prišiel vírus, odišli vyjadrenia skutočných lekárov a vedcov!  Prečo sa rozhodli mlčať? Nariadili nám nosiť rúška ale kto? A my sme sa rozhodli nepýtať sa a veriť, bez akejkoľvek snahy zistiť čo nám vlastne škodí! Miliony testov z nás urobilo pokusné králiky. Testy síce neliečia a lekári musia predsa vedieť alebo by mali vedieť čo tie testy ukazujú. Ale my sme sa rozhodli uveriť! A prispôsobiť sa! Identita človeka môže byť daná napríklad pohlavím,farbou pleti, vekom. Ale je aj získavaná a to vzdelaním alebo rozhodovaním…Rozhodovanie je tá najsmerodajnejšia vec v našich životoch a potom prijatie zodpovednosti ..Možno práve pre tú zodpovednosť sa mnohí z nás boja rozhodnúť sa o správnosti a tak sa radšej uchyľujú k bezmyšlienkovej poslušnosti.

Máme síce slobodu prejavu danú ústavou ale u nás sa stala len jednosmernou, teda už dávno stratila na konštruktívnosti. Propaganda, šírenie strachu a nenávisti vedie k násilnostiam a niekedy aj k vojnám.Mnohým médiám by nezaškodil sebakritický postoj k obsahu informácií, ktorými nás od rána do večera zahŕňajú. Akých faktov sa pridŕžajú pri zverejňovaní katastrofických scenárov? Papier štatistického úradu podliehajúceho ministerstvu zdravotníctva nie je fakt!Médiá by nemali byť založené na lživých informáciách politikov,mali by prinášať hlavne rôzne názory a podľa predstaviteľa slobodných médií vo Viedni by malo byť jasné vlastníctvo médií. Mali by byť pre svoju objektivitu chránení ale nie kontrolovaní..Mali by ľuďom slúžiť, nie ich rozdeľovať!

Keď politici po voľbách preberajú vládu prisahajú dodržiavanie zákonov, sľubujú starostlivosť o občanov a krajinu. Policajti sľubujú že budú chrániť a pomáhať ľuďom svojej krajiny. Armáda je tu preto aby chránila krajinu pred nepriateľmi a bola po ruke ak ju krajina potrebuje. Na fungovaní týchto zložiek sa podieľame všetci a preto máme aj svoje právo chcieť nežiť pod neustálou kontrolou,obmedzovaním a strachom! To nie je správne aby o našich životoch rozhodovalo pár jedincov.Som presvedčená, že zo 150 poslancov sa do politiky angažuje možno 50 ľudí a ostatní len berú plat! A  aj tí 50 sú rozhádaní lebo sa nevedia dohodnúť kto, a ako a ako ešte dlho dokážu s nami manipulovať. na pomoc si berú Coronu ale nenechajú o nej hovoriť skutočných lekárov Masívna propaganda o očkovaní ľudí mení naozaj ,,pri všetkej úcte,, na stádo,, ktoré sa tlačí a nenávidí v radoch pred očkovacími zariadeniami. Ako rýchlo pribúdajú mutácie, tak rýchlo pribúdajú vakcíny. Aj keď sa pre tých zaočkovaných ktorí sa rozhodli uveriť a nehľadať širšie súvislosti, nič nezmení, podozrievanie a obviňovanie zdravých prepukne ešte vo väčšej miere ako sa o to snažia médiá. Tie nám neustále tvrdia, aké škodlivé je stretávať sa, pracovať a tešiť sa zo života a na piedestál dvíhajú len covidových pacientov. A  povzbudzujú ľudí k udávaniu a nenávisti a preto potom na detskom ihrisku si nejaký dôchodca fotí mamičku s deťmi, lebo ona je tá príčina jeho obmedzení…a on je ten zodpovedný..Rozhodli sme sa, že slová naozaj niekoľkých ľudí smú meniť naše životy a oberať nás o slobodu?

Behajú tu okolo nás hárky s referendom. Súhlasím s ním…Ale najskôr sa musíme znovu stretávať a komunikovať! Ujasniť si čo od novej vlády očakávame. Akosi zabúdame, že politici tu nie sú preto, že majú neobmedzenú moc! Na to nemajú právo ani tí miliardári, hoci si to myslia, lebo im to dovoľujeme vlastným prispôsobovaním a stratov práv!  Vlády tu predsa nie sú preto, aby samé a svojvolne rozhodovalo životoch občanov. Na Slovensku je 5000000 občanov! A 30 politikov -no nech by ich bolo aj 151 s prezidentkou rozhodujú o tom, či môžme pracovať, chodiť do škôl alebo stretávať sa!  Rozumiete, akú moc má strach , nepremýšľanie, nežiadanie , nekladenie si otázok alebo nehľadanie širších súvislostí? Nedožadovanie sa práv a slobôd?!

Včera sa na FB objavil článok švajčiarskeho majiteľa obchodov Migros! Zakazuje v svojich predajňach nosiť rúška, odmieta so svojich zamestnancov robiť múmie a hlavne sa rozhodol zabrániť diskriminácii zdravých ľudí!  Zatiaľ čo politici a médiá na Slovensku tlačia ľuďom do hláv, že aj keď sú zdraví, majú sa správať ako chorí…choroboplodné výroky a vyhlásenia chorých hláv…ale možnosť voľby a rozhodovania je na každom z nás…aj zodpovednosť, za to čo sa deje s kedysi tak úspešnou a svojbytnou krajinou akou Slovensko bolo. Patrí všetkým nám, tak sa rozhodujme tak aby sme ešte stihli zachrániť to čo s nej zostalo, a poctivou prácou ju znova zveľadiť…To že to ide v iných rovnakoveľkých krajinách to nie je len zásluha politikov ale aj samotných občanov..Rozhodnutie, ponechať všetko na pár ľudí nevedie k ničomu..

Ešte na záver.: máme právo nesúhlasiť z reformami, zavádzanými v núdzovom stave. Týkajú sa nás a preto máme právo o nich rozhodovať. Ak môže byť elektronické sčítanie ľudu , môžu byť elektronické referendá…Podstatnejšie je ,aby sme sa naučili podieľať na chode krajiny,chodiť na námestia nie preto, aby sme dve hodiny vykrikovali hanlivé slová! Ale preto aby sme diskutovali o tom, ako naše životy zmeniť a navrátiť krajine dobré meno. Je to naše jediné bohatstvo a patrí nám všetkým…a na to potrebujeme zmeny politikov, zákonov a našich vlastných postojov!

A tak som nadobudla presvedčenie, že Tajomstvo života je v každom z nás…

Právomoc. .či , ,svojmoc, ,. ..

25.04.2023

Podľa Wikipédie je právomoc ,,súhrn oprávnení a povinností,ktoré zákon priznáva danému orgánu na výkon jeho činnosti,, .Nepíše sa tam, že by akýkoľvek orgán mal neobmedzenú moc rozhodovať a neniesť zodpovednosť za výklad zákona, jeho zneužitie alebo ignorovanie povinností! Nemôže byť dobrý zákon, ktorý by ,,orgánom,, dovoľoval rozhodovať o chode krajiny [...]

Tak to vidím JA. ..

17.05.2022

Tohoročná jar je naozaj krásna! Voňavo všetko rozkvitlo a zazelenalo sa sviežosťou…Až sa z toho jednému zatočí hlava.. akoby nám príroda chcela vykompenzovať dvojročné covidové šialenstvo.. Nie som si istá, či naozaj pominulo alebo ho len pozastavili, aby ,,zodpovední,,nemuseli prijať zodpovednosť za nekontrolovateľnosť ,,prichádzajúcich. No kto vie? Smola je, že [...]

Hoax, paradox alebo len nezmyselné hospodárenie. .. .? ??

08.04.2022

Počas deväťdesiatych rokov sa rozdelilo Československo, pretože nás trápil ,,pražský,, centralizmus! To sa nám síce splnilo ale naplniť túžbu po nezávislosti sa nijako nepodarilo. A čo sa týka centralizmu, ten sa zdvojnásobil. Jeden je v Bruseli a druhý v Bratislave. Ťažko povedať , ktorý je horší…Ale asi ten Bratislavský, pretože je náš [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 40521x
Priemerná čítanosť článkov: 2133x

Autor blogu

Kategórie